Algemene informatie over Kunstkracht in Waterkwartier Zutphen
Kan ik vandaag boodschappen doen? Heeft mijn kind hier een toekomst? Hoe kan ik de taal leren zodat ik welkom ben in dit land? Kan ik mijn buren om hulp vragen, ook als ik ziek ben? Deze vragen leven in het Waterkwartier, het zorgt ervoor dat mensen in de overlevingsstand komen. Daar is het geloof in een mooie toekomst soms moeilijk op te brengen.
Muzehof centrum voor de kunsten & Wijkcentrum Waterkracht hebben de handen ineengeslagen en werken samen in het project Kunstkracht.
Wij geloven dat de kunsten ruimte en inspiratie bieden om een betere toekomst te verbeelden. Wij denken dat samen cultuur maken nieuwe dromen kan opleveren, die levend gehouden worden, vanuit de hunkering naar het goede en het schone die in ieder mens leeft; dat is Kunstkracht in Waterkwartier.
Lees hieronder meer over het formele projectplan voor de periode 2023 en 2024. Momenteel wordt nog onderzocht hoe we extra support kunnen vinden voor de periode 2025 en verder.
Wil je meer zien en weten over Kunstkracht, volg dan onze Instagram
Inhoud: Een programma met 4 sporen
De komende twee jaar krijgt ons avontuur vorm in een programma met vier sporen. Daarbij investeren wij in het bouwen aan nieuwe beelden, nieuwe relaties en nieuwe vaardigheden met een duurzaam karakter, voor een betere wereld. Kernkwaliteiten van het programma zijn verbinding, verbeelding, vermogens en verankering.
Het project wordt artistiek inhoudelijk geleid door Muzehof in de persoon van projectleider Aafje Hunink in samenwerking met twee ‘critical friends’: Sikko Cleveringa en Hanna Timmers. Zij hebben veel ervaring in wijkprojecten en weten dus als geen ander hoe deelnemers bij kunstprojecten betrokken kunnen worden. Als er vragen zijn over het project kan je Sikko een email sturen.
Verbeelding:
We werken aan een iconisch kunstwerk in de openbare ruimte op basis van gedeelde verhalen over het blijven geloven in ‘peace, love and understanding’ in tijden van oorlog, geweld en onrecht. Is er nog een betere toekomst denkbaar? Nieuwe beelden staan hier centraal. De kracht van verbeelding.
Uitvoerend kunstenaars: Merel Rugers & Noa Pylysier
Project coördinatie: Aafje Hunink (Muzehof)/ Sikko Cleveringa (CAL-XL)
Verbinding:
We organiseren een mediaprogramma over het zoeken en uiten van je eigen identiteit en die van de ander. Wat maakt dat je bent wie je bent en wat beteken je voor de ander? Wat betekent de ander voor jou? Kun je van jezelf houden en kun je van de ander houden? Hoe begrijpen we elkaar beter? Nieuwe relaties – verbinding met jezelf en met de ander - staan hier centraal.
Uitvoerend kunstenaars: Pepijn Willemsen & Robin van Wees
project coördinatie: Tim Pardijs (Muzehof)
Vermogens:
We investeren in de verdere ontwikkeling van de maakplaats. Een goed geoutilleerde werkplaats waar jong en oud het plezier van het maken ontdekken, ontwikkelen en vieren. Hier ontwikkel je praktische vermogens en word je uitgedaagd om zelf onderzoekend en cree?rend het verschil te maken in je eigen leefomgeving. Nieuwe competenties – ontwikkeling van je eigen vermogens - staan hier centraal.
Uitvoerend kunstenaar: Elise Schouman
project coördinatie: Dorine Ruters (wijkcentrum waterkracht)
Verankering:
We investeren in een duurzame relatie tussen het sociale domein van Stichting Lokaal en
het artistieke domein van Muzehof, met wijkcentrum Waterkracht als basis. We investeren ook in duurzame betrokkenheid van bewoners uit het Waterkwartier en professionele kunstenaars uit Zutphen en omgeving. We vormen een lerende community die in voortdurende lerende cycli van plan-do- check-act samen op avontuur gaat, gedreven door de energie in de wijk. Uitvoerend kunstenaars: Hanna Timmers & Sikko Cleveringa
Kunstkracht werkt samen met de volgende partners:
Muzehof centrum voor de kunsten, Stichting Lokaal/ Wijkcentrum Waterkracht, Bij de Bieb, Stichting Perspectief, Dat Bolwerck.
Kunstkracht in het Waterkwartier wordt gesteund door:
VSBfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie en Het Cultuurfonds Gelderland.
Lees meer over het formele projectplan voor de periode 2023 en 2024.
Momenteel wordt nog onderzocht hoe we extra support kunnen vinden voor de periode 2025 en verder.